Skolbiblioteket

"Vad gör en skolbibliotekarie hela dagarna?"

Många har nog funderingar kring vad vi gör i skolbiblioteket. I Skolinspektionens informationsblad om skolbibliotek står att med ett "skolbibliotek brukar vanligtvis avses en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande". De synliga arbetsuppgifterna, dvs. att låna ut böcker samt ställa upp dem i hyllan, kan upplevas som en enkel och kanske till och med tråkig arbetsuppgift. Men att ta hand om ett skolbibliotek och en skolbiblioteksverksamhet innebär mycket mer än så. Att sköta samlingen betyder att ha koll på vad som finns, vilka böcker som kan passa vem, vad för passande litteratur som ska köpas in samt samt vilka böcker det är dags att gallra för att hålla beståndet fräscht. För att skapa cirkulation på beståndet arbetar vi för att få en balans mellan utlån och återlämning, ett ofta ganska mödosamt detektivarbete ligger i att fånga in alla utlånade böcker! Vi arbetar även med att förbereda bokprat, läsa in oss på litteratur, tipsa om böcker och prata om vikten av läsning, arbeta med teman och vara ett stöd för lärarna, hjälpa elever med läsnedsättning och besöka klasser för att prata om informationssökning och källkritik.

Även om vi som skolbibliotekarier har en roll som informationsspecialister och rör oss mycket på internet, är det fysiska skolbiblioteket till stor del vår arbetsplats. Vår uppgift är att ha järnkoll på vad som finns i bokbeståndet och vad som kan passa vem. Även om det är detta (samt att hålla ordning i skolbiblioteket) som tar upp den mesta av vår tid så vill vi kunna komma till nytta mer i den pedagogiska verksamheten och inte bara vara boktipsare. Vi uppskattar all kontakt lärare tar med oss för samarbete!

Sedan juli 2011 är skolbiblioteken med i skollagen och där står följande:

36 § Eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek.

Skolinspektionen har sammanställt följande tre krav på skolbibliotek:
  1. "Eleverna har tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan som gör det möjligt att kontinuerligt använda biblioteket som en del av elevernas utbildning för att bidra till att nå målen för denna.
  2. Biblioteket omfattar böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier.
  3. Biblioteket är anpassat till elevernas behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning."
I Anette Holmqvists artikel från konferensen Skolbibliotek 2013 kan man läsa mer om hur skolbibliotek nämns i olika dokument.


Klicka här för att se vår film om skolbibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar