Böcker

"Har du läst alla böckerna i biblioteket?"



En av skolbibliotekariernas viktigaste uppgift är att arbeta med läsfrämjande insatser för att skapa läslust. Att finna just den där speciella boken som eleven söker så att det skapas en bra läsupplevelse. För att kunna hitta rätt bok till rätt person måste vi ha koll på boksamlingen och hålla oss á jour med utgivningen för att kunna köpa in nya böcker till biblioteken. Vi tar gärna emot inköpsförslag från lärare och elever, det ger en känsla av delaktighet i verksamheten och det i sig kan verka läsfrämjande. Om en elev inte vet vad den söker måste vi som skolbibliotekarier kunna ställa de rätta frågorna för att få fram vad eleven är intresserad av samt vilken läsnivå eleven ligger på. Ofta hittar eleverna böcker genom att strosa runt bland hyllorna, s.k. browsa, och genom att titta på de exponerade framsidorna. Därför är vi noga med att det är snyggt i hyllorna, det underlättar både för oss och för användaren. Ett stort jobb med att hålla ordning på samlingen innebär inte bara att köpa in böcker utan även att gallra beståndet. Gamla oattraktiva böcker skymmer sikten för de nya böckerna och då kan eleverna uppleva att "det finns inte några böcker". Så när ni ser en skolbibliotekarie slänga böcker i fortsättningen, ta då ett djupt andetag och tänk att detta är något nödvändigt. Vi slänger inte böcker för att vi hatar dem utan för att vi älskar dem.

Läs gärna mer om vikten av att läsa på Svenska Barnboksakademins hemsida där de har listat 17 skäl till barnboken.

Vi besöker/får besök av klasser och grupper för att tipsa om böcker. Detta kan gå till på flera olika sätt. Ibland presenterar vi nya böcker, ibland tipsar vi tillsammans med eleverna så att de inte bara får tips av oss utan även av sina klasskamrater, och ibland berättar vi om böcker utifrån ett av läraren bestämt tema. Bokcirklar och boksamtal är ett populärt arbetssätt. Skolbiblioteken har grupp- och klassuppsättningar som kan användas för detta och ibland kommer vi ut till klasserna för att presentera sådana böcker. Ibland försöker vi få ut boktips på andra vis, till exempel genom att skapa bloggar för biblioteken. Se till exempel Furans bokblogg och Ugglums bibliotek.

Nu för tiden arbetar vi inte bara med de tryckta böckerna utan även med de digitala. Det går att låna e-böcker via biblioteken så att man kan läsa på datorn, läsplattan eller liknande. För de som hellre lyssnar finns ljudböcker. Då lyssnar man på strömmande ljud och behöver internet-uppkoppling vid lyssning.

I samarbete med specialpedagoger stöttar vi elever som har en läsnedsättning. Vi hjälper till att ladda ner talböcker, som numera finns både som text och ljud, och kan hjälpa elever så att de kan bli registrerade låntagare för att själva ladda ner böcker. Myndigheten för tillgängliga medier är "en statlig myndighet vars uppdrag är att ge människor med läsnedsättning tillgång till de medier de behöver på det sätt som passar dem". På deras hemsida kan man läsa mer om vilka möjligheter som erbjuds.

En härlig reklamfilm för en bilderbok som illustrerar krocken mellan boken och den digitala världen:



En humoristisk film om den fantastiska uppfinningen boken:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar